15 februari 2021
 

Het is nog steeds voor vele een vaste routine in de sportschool: matje uitrollen, liggen en aan de slag met een eindeloze buikspiersessie bestaande uit crunches, sit-ups en andere oefeningen die dat ‘heerlijke’ branderige gevoel geven. Want wil je een strakke, platte buik dan zal je onverdraaglijk veel crunches en sit-ups moeten maken. Of niet?

Lees Meer
3 januari 2021
 

Sporten en afslanken worden vaak in een adem genoemd. We zouden moeten sporten om af te slanken, toch? De ene fysieke activiteit zou zelfs veel beter zijn dan de ander als het gaat om afslanken. Toch blijkt sporten in de praktijk aanzienlijk minder op te leveren wat betreft afslanken dan we zouden verwachten. De verbruikte calorieën worden namelijk gecompenseerd door meer eten waardoor het resultaat op de lijn marginaal is of zelfs volledig uitblijft. De manier waarop men de fysieke activiteit ervaart zou daarentegen mogelijk wel een rol kunnen spelen in het resultaat.

Lees Meer
11 november 2020
 

Als mens ervaren we allemaal wel eens negatieve emoties. Deze negatieve emoties moeten we niet negeren of onderdrukken maar de ruimte geven die ze verdienen. Het kunnen aanvaarden en tolereren van negatieve emoties maken ons tenslotte als mens compleet. Toch kunnen negaties emoties ook nadelige effecten op onze gezondheid hebben. Regelmatig ervaren van positieve emoties zouden deze negatieve effecten kunnen opheffen. Het ervaren van positieve emoties maken ons weerbaarder en veerkrachtiger tegen emotionele stress situaties. Het actief leren inzetten van positieve emoties kunnen ons hierbij helpen. Maar hoe doe je dat?

Lees Meer
 

Vasten is een oude traditie die voortkomt uit het idee om lichaam en geest te reinigen. Het is vooral bekend van religies als Christendom, Islam, Jodendom en Boeddhisme. Vasten kan meerdere dagen aaneengesloten of in perioden op één dag. Deze laatste wordt periodiek vasten genoemd oftewel ‘Intermittent fasting’. Deze manier van vasten zou leiden tot meer gewichstreductie en een betere gezondheid. Hoe zit dit nu echt?

Lees Meer
23 september 2020
 

Wanneer afslanken een doel is en je je elke week helemaal uitslooft in de sportschool, is het laatste wat je wilt dat de weegschaal stil staat. Gelukkig horen we dan vaak in de sportschool de geruststellend woorden: “Door training is de spiermassa toegenomen en aangezien spieren nou eenmaal zwaarder zijn dan vet, zie je geen verschil op de weegschaal”. Klinkt logisch maar is dit wel een juiste conclusie?

Lees Meer