Wanneer onze onderhuidse vetopslagruimtes wat voller beginnen te raken, begint ons lichaam het vet op te hopen rondom de organen in de diepe buikholte, het zogenaamde viscerale vet. Een overschot aan buikvet wordt geassocieerd met gezondheidsrisico’s. Zo verstoort het onze orgaanwerking maar ook onze stofwisseling. Reden genoeg dus om overvolle vetopslagruimtes te ontvetten. Maar wat is dan de beste manier? Diëten of bewegen?

Lees Meer
11 oktober 2021
 

Functioneel trainen, je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord. De laatste jaren is het een enorme hype geweest. Het is zo’n typisch begrip dat iedereen kent, maar waarvan eigenlijk niemand een specifieke definitie kan geven. Want wat is functioneel trainen eigenlijk?

Lees Meer
 

Het hebben van een passie is ‘hot’ en veel mensen zijn er dan ook naar op zoek. Gedreven worden door een passie of zelfs van je passie je werk maken is voor velen het ultieme doel. Maar hebben we eigenlijk wel een passie nodig voor een goed leven? Om antwoord op deze vraag te kunnen geven zullen we eerst moeten kijken wat een passie is. Dit doen we door de activiteit te toetsen aan de volgende vragen, die deel uitmaken van de anatomie van passie.

Lees Meer
 

De afgelopen decennia zijn er tal van onderzoeken gedaan waarin verschillende diëten - gericht op afslanken - met elkaar worden vergeleken. Het inzicht dat uit deze onderzoeken kan worden gehaald is dat de meest uiteenlopende diëten een zekere mate van succes op korte termijn lijken te hebben. Bepaalde diëten leiden gedurende perioden van enkele maanden misschien tot marginaal groter gewichtverlies dan anderen. Echter laten studies die één jaar of langer hebben geduurd doorgaans geen significante verschillen tussen de diëten zien, laat staan relevante verschillen in het handhaven van het verloren gewicht. Tot nu toe is aangetoond dat geen enkel dieet - of het nu gaat om voedingsgroepen, calorieën of voedingspatronen - gemakkelijker vol te houden is dan een ander dieet op lange termijn.

Lees Meer
 

Misschien heb je het zelf wel eens ondervonden: je staat op de weegschaal en ziet dat je gewicht binnen enkele dagen tijd 2 of 3 kilo verschil aangeeft. Het gewicht is in een korte periode meer veranderd dan mogelijk zou zijn volgens de wetten van de energiebalans. Hoe kan dit?

Lees Meer