Eten van een klein bord om af te vallen?
Eten van een klein bord is een veel gehoorde tip als het gaat om afslanken. Als je van een klein bord eet, zou je minder vaak opscheppen en dus ook minder calorieën binnenkrijgen. Klinkt logisch toch?
Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen minder eten wanneer ze dit doen van een klein bord. Ze zouden op deze manier de portie overschatten, dit in tegenstelling tot het eten van een groot bord. Deze vertekende waarneming wordt ook wel plate size effect genoemd.
De proef op de som
Omdat er veel twijfels waren over het onderzoek, met name de wijze waarop deze is uitgevoerd, besloten Britse onderzoekers het opnieuw te gaan onderzoeken. Zo kregen 134 mensen een lunch geserveerd in 2 aparte ruimtes. Beide groepen mochten zo veel consumeren als ze wilden. Alleen had één groep grote borden en de andere groep kleine borden. Vervolgens werd er gekeken naar de hoeveelheid calorieën die beide groepen hadden geconsumeerd. In beide groepen hadden de mensen ongeveer evenveel geconsumeerd. De groep met de grote borden kreeg 3 procent meer calorieën binnen dan de andere groep. Het enige duidelijke verschil was dat de mensen met de grote borden meer restjes op hun bord lieten liggen.
Volledig nutteloos?
Het effect van een klein bord op de consumptie van voeding lijkt overschat. Als het effect er al is, dan is het minimaal. Is het advies om te eten van een klein bord dan volledig nutteloos? Nee, wat ons betreft niet. Sterker nog: we adviseren het nog steeds, maar om veel andere redenen.
Door te eten van een klein bord wordt het eten onderbroken. Deze onderbreking is een goed moment om je hongergevoel te evalueren. Met andere woorden: ben ik verzadigd of niet? Wanneer je verzadigd bent hoeft je dus niet nog een keer op te scheppen.
Een andere reden waarom we het in de praktijk gebruiken is die voor het veranderen van een gewoonte. Het overgrote deel van ons gedrag, naar schatting 95 procent, is volledig geautomatiseerd. Veel ervan gebeurd onbewust. Dit gedrag wordt meestal voorafgegaan door een trigger, een situatie die een impuls uitlokt. In elk onoplettend moment zal men automatisch terugvallen in dit geautomatiseerde gedrag. Om gedrag te veranderen moeten we er bewust van zijn. Dit kan door een situatie te creëren waarin het gedrag onderbroken wordt. Het feit dat je eet van een ander bord dan normaal zorgt voor bewustzijn en onderbreekt het gedrag dat je wilt aanpakken. Hét moment om je oude gewoonte te veranderen en het nieuwe gewenste gedrag te implementeren.
Gym Rebel