Wat is het beste dieet?
De afgelopen decennia zijn er tal van onderzoeken gedaan waarin verschillende diëten - gericht op afslanken - met elkaar worden vergeleken. Het inzicht dat uit deze onderzoeken kan worden gehaald is dat de meest uiteenlopende diëten een zekere mate van succes op korte termijn lijken te hebben. Bepaalde diëten leiden gedurende perioden van enkele maanden misschien tot marginaal groter gewichtverlies dan anderen. Echter laten studies die één jaar of langer hebben geduurd doorgaans geen significante verschillen tussen de diëten zien, laat staan relevante verschillen in het handhaven van het verloren gewicht. Tot nu toe is aangetoond dat geen enkel dieet - of het nu gaat om voedingsgroepen, calorieën of voedingspatronen - gemakkelijker vol te houden is dan een ander dieet op lange termijn.
Wat is een dieet waard wanneer je het niet kunt volhouden?
Een dieet gericht op afslanken is bijna altijd gebaseerd op het uitsluiten van een of meerdere voedingsmiddelen of zelfs hele voedingsgroepen. Ongeacht welk dieet men ook volgt blijkt: hoe meer restrictie hoe groter het effect. Daarbij lijkt het zelden of nooit uit te maken op welke voedingsmiddelen een restrictie wordt gelegd. De werkzaamheid van het dieet kan dan dus ook niet worden verklaard op het gebied van voedingsstoffen maar wel op die van de psychologie. Waar voorheen sommige voedingsproducten onopgemerkt gegeten werden, zal door het uitsluiten van producten automatisch bewuster gegeten worden. Dit resulteert in minder eten en dus gewichtverlies. Een kanttekening aan deze methode is dat ondanks het werkt, restrictie een negatieve invloed lijkt te hebben op het volhouden van een dieet. Zo laat onderzoek zien dat hoe groter de restrictie is, hoe groter het resultaat maar ook hoe lastiger het wordt om het dieet vol te houden. En zeg nu eerlijk: wat is een dieet waard wanneer je het niet kunt volhouden?
Riots not diets!
Vergelijkingen tussen uiteenlopende diëten laten dus zien dat niet het dieet zelf zorgt voor het beste resultaat maar of het desbetreffende voedingspatroon volgehouden kan worden. Het is daarom dat we bij Gym Rebel wat betreft afslanken ons meer richten op het daadwerkelijk kunnen volhouden van een dieet. Hierbij wordt rekening gehouden met de invloed van omgeving, sociale factoren, individuele verschillen en basisbehoeftes van ons als mens.
Helaas investeert men tot op de dag van vandaag nog steeds te veel in onderzoeken of een koolhydraatarm dieet al dan niet marginaal beter is dan een vetarm dieet, of dat intermittent fasting op korte termijn marginaal betere resultaten oplevert dan een zogenaamd paleo dieet. De bekroning van diëten door de media, maar ook het aanprijzen van zogenaamde superieure afslankmethodes door de trainers en coaches voeden de dieethype en niet de dieethulp. Laten we stoppen met deze dieetoorlog en hypen en starten met helpen.
Riots not diets!
Gym Rebel