Terug naar overzicht
Maak tijd voor positiviteit!

Maak tijd voor positiviteit!

Als mens ervaren we allemaal wel eens negatieve emoties. Deze negatieve emoties moeten we niet negeren of onderdrukken maar de ruimte geven die ze verdienen. Het kunnen aanvaarden en tolereren van negatieve emoties maken ons tenslotte als mens compleet. Toch kunnen negaties emoties ook nadelige effecten op onze gezondheid hebben. Regelmatig ervaren van positieve emoties zouden deze negatieve effecten kunnen opheffen. Het ervaren van positieve emoties maken ons weerbaarder en veerkrachtiger tegen emotionele stress situaties. Het actief leren inzetten van positieve emoties kunnen ons hierbij helpen. Maar hoe doe je dat?

Houd jezelf niet voor de gek

Allereerst is het belangrijk om te weten dat positief voelen niet het zelfde is als positief denken. Deze twee kunnen elkaar wel beïnvloeden maar als we kijken naar het positieve effect zit dit vooral in het voelen en niet zozeer in het denken. Het heeft dus weinig zin om telkens tegen jezelf te zeggen dat je positief moet denken. Hiermee kun je jezelf namelijk voor de gek houden, dit in tegenstelling tot het ervaren van positieve emoties. Deze kun je alleen wel of niet voelen. Om je een idee te geven hoe je aan de slag kunt gaan met het actief inzetten van positieve emoties geven we je 3 praktische tips:

1) Zoek regelmatig de natuur op
Het positieve effect van de natuur op ons welzijn is algeheel bekend. Maak hier gebruik van door regelmatig de natuur op te zoeken en te genieten van de omgeving.

2) Neem negatieve gedachten niet te serieus
We worden allemaal wel eens overvallen door negatieve gedachten, maar het is goed deze niet al te serieus te nemen en ter discussie te stellen. Als het je lukt kun je ze zelfs hardop zeggen tegen jezelf. Je zult zien dat veel van deze gedachten namelijk ongegrond zijn en je er dus mee kunt afrekenen.

3) Toon waardering naar anderen
Laat blijken dat je waardeert wat een ander doet en dat hij/zij voldoet aan jouw verwachting. Een simpele maar mooie en krachtige actie die je dagelijks kunt toepassen, zelfs bij volstrekt vreemden.

Positieve emoties spelen een belangrijke rol binnen vitaliteit. Het is daarom dat we bij Gym Rebel gebruik maken van interventies die bijdragen in het voelen van positieve emoties. Toch kunnen negatieve emoties ook functioneel zijn mits ze geen negatieve uitkomst veroorzaken. De emotie boosheid maakt ons bijvoorbeeld creatiever en besluitvaardiger maar kan ons problemen opleveren wanneer deze overslaat naar blinde woede. Zoals je ziet hebben beide categorieën emoties hun functionaliteit en verdienen ze beide aandacht. Onderdruk daarom geen negatieve emoties maar wees juist actief in het inzetten van positieve emoties. Op deze manier ben je bezig met waar het in het leven ook om draait namelijk: balans!

Gym Rebel

Terug naar overzicht