Terug naar overzicht
Is biologische voeding gezonder?

Is biologische voeding gezonder?

Over de vraag of biologische voeding gezonder is wordt veel gediscussieerd. Om hier meer duidelijkheid over te geven behandelen we de meest voorkomende argumenten.

Biologische voeding zijn onbespoten

Er wordt wel eens beweerd dat biologische voeding onbespoten zou zijn. Biologische voeding wordt wel degelijk bespoten maar dit gebeurd met natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen als nicotine sulfaat, pyrethrum, pyrethrins, sabadilla, rotenone, zwavel en lime zwavel. Het voordeel van deze natuurlijke middelen is dat ze sneller afgebroken worden maar ze zijn niet minder giftig dan synthetische middelen. De snelle afbraak zorg er juist voor dat er meer van moet worden ingezet. Synthetische middelen die constant doorontwikkeld worden, zijn veel efficiënter en er is daarom veel minder van nodig. Hierdoor zijn ze ook selectiever omdat ze over het algemeen alleen datgeen doden waarvoor ze worden ingezet. Deze nauwkeurigheid hebben biologische bestrijdingsmiddelen niet, met als gevolg dat er meer slachtoffers vallen.

Biologische voeding bevat meer micronutriënten

Voorstanders van biologische voeding claimen vaak dat biologische voeding meer micronutriënten zouden bevatten. Echter geldt dit hooguit voor enkele soorten, terwijl de andere nutriënten juist minder voorkomen in biologische voeding. Dit heeft te maken met de manier van bemesting. Twee overzichtsartikelen die dit moesten vaststellen, bevestigen dan ook dat doorgaans geen sprake is van een superieure hoeveelheid nutriënten van biologische landbouw, hoewel er mogelijk wel meer bio-actieve stoffen aanwezig zijn (Smith-Spangler C 2012, Willams CM 2002).

Naast groeten en fruit is er ook biologisch vlees. Biologisch vlees betekent dat het dier onder prettige levensomstandigheden is omgebracht en dat deze niet is behandeld met (groei)hormonen. Overigens betekent dit niet dat de dieren hun natuurlijke voeding hebben gekregen want ze kunnen bijvoorbeeld net zo goed granen hebben gegeten. Biologisch betekent dus niet dat het vee gevoed is met gras. Dit is een kwalificatie die niet door het EKO keurmerk wordt afgedekt. Hetzelfde geldt voor vis omdat alleen kweekvis in aanmerking komt voor aanduiding als zijnde biologisch. Dit in tegenstelling tot wilde vangst.

Biologische voeding is beter voor het milieu

Om hier antwoord op te geven dienen we ons eerst af te vragen of biologische teelt efficiënt genoeg is om de wereld te voeden. Hier heeft het Amerikaanse Rodale Instituut een 30 jarige studie naar gedaan. Uit deze studie zou blijken dat biologische landbouw op een aantal gebieden gunstig zou zijn namelijk voor financiële opbrengt, energiegebruik, bodemrijkheid, gewas opbrengsten en weerbestendigheid. Helaas is dit onderzoek nog niet onafhankelijk herhaald en betrof het alleen soja en tarwe. Juist twee gewassen die van nature al zeer sterk zijn.

Voor alle andere groente en fruit is de voorgestelde methode onbruikbaar. Het is dan ook te voorbarig om te stellen dat biologische voeding per definitie beter voor het milieu is. Daarnaast heeft biologische landbouw een lagere opbrengst per vierkante meter, namelijk 80 procent. Elk voordeel uit biologische landbouw zou dan tenminste 20 procent hoger moeten uitvallen om überhaupt van enige betekenis te zijn. Dat lijkt niet het geval.

Bio...logisch?

Biologische voeding heeft een gezonde reputatie en wekt al snel sympathie op. De vraag is of dit beeld ook effect heeft op het beoordelingsvermogen van de consument. Hier is onderzoek (Lee W-C J 2013) naar gedaan waarbij 115 deelnemers mochten winkelen, proeven en beoordelen. Interessant was dat men het aantal calorieën van de biologische producten lager schatte dan de niet biologische producten. Tevens waren ze ook bereid meer te betalen voor de biologische producten en vonden ze de producten net zo goed of nog beter smaken.

Een merkwaardige uitkomst omdat in dit onderzoek de biologische en de niet biologische producten precies hetzelfde waren. Uiteraard met uitzondering van het etiket. Het idee van de heilzame effecten bij omschakeling naar een biologische voedingspatroon mag dan ook in twijfel worden gebracht.

Een andere interessante uitkomst was dat de positieve beoordelingen veel minder sterk waren bij de deelnemers die gewend waren om etiketten te lezen. De verschillende reacties op de smaaktest kan mogelijk worden verklaard uit het gegeven dat gezond niet lekker is. Er waren dus ook deelnemers die de biologische producten minder smaakvol vonden dan de niet biologische producten, ook al waren ze exact hetzelfde - op het etiket na. Bio... logisch toch?

Gym Rebel

Terug naar overzicht