Hoe kom ik van mijn buikje af?
Wanneer onze onderhuidse vetopslagruimtes wat voller beginnen te raken, begint ons lichaam het vet op te hopen rondom de organen in de diepe buikholte, het zogenaamde viscerale vet. Een overschot aan buikvet wordt geassocieerd met gezondheidsrisico’s. Zo verstoort het onze orgaanwerking maar ook onze stofwisseling. Reden genoeg dus om overvolle vetopslagruimtes te ontvetten. Maar wat is dan de beste manier? Diëten of bewegen?
Appels en peren
Essentieel orgaanvet bevindt zich in het hart, de longen, nieren en lever, maar ook in het centrale zenuwstelsel. De specifieke rol ervan is nog onduidelijk. Vet is namelijk niet alleen brandstof maar kent ook een hormoonwerking. Vrouwen hebben vier maal zoveel essentieel vet als mannen. Waarschijnlijk is dit nodig om alle communicatie te kunnen regelen rondom de zwangerschap. Vandaar dat vrouwen ongeveer 5 tot 9% meer vet hebben dan mannen. Het vet in de borsten neemt ongeveer 4% van de totale massa in. Dit betekent dat specifiek vrouwelijk vet anders dan bij mannen wordt opgeslagen, namelijk rondom de heupen en billen. Naast dit essentieel vet is er ook reserve vet nodig voor energievoorziening. Dit vet wordt grotendeels in de buikholte en onder de huid opgeslagen. Gemiddeld voor mannen is dit ongeveer 12% en voor vrouwen 15%. De verschillende plaatsen waar het vet zich verdeeld geeft een kenmerkende vorm aan het lichaam. Veel buikvet is de zogenaamde appelvorm en veel heupvet de peervorm.
Diëten of bewegen?
Als het gaat om ontvetten dan levert voeding in zijn algemeenheid de meeste bijdrage. Hoewel duurzaam diëten ook leidt tot een reductie van dit ongewenst vet, lijkt bewegen echter veel effectiever te zijn (Verheggen RJ 2016). Waarschijnlijk komt dit omdat de noodzakelijke doorbloeding in het buikgebied beter kan worden bereikt met bewegen.
Bewegen is een ruim begrip maar als we kijken naar de eeuwige strijd tussen kracht- en cardiotraining dan is cardiotraining hier de winnaar. Driemaal per week 45 tot 60 minuten voor een periode van 12 weken zou voldoende zijn voor een gezondheidsbevorderend effect. Echter dient de intensiteit wel boven 60 procent van de hartslagfrequentie te liggen. Concreet betekent dit dat je in ieder geval sneller dient te ademen door de inspanning. Stevig doorwandelen, rustig joggen of cardio met gebruik van gewichten zijn in dit geval prima activiteiten. Voor wat betreft high intensity interval training (HIIT) zijn er helaas vooralsnog te weinig onderzoeken gedaan. Dit zou namelijk naast de fysiologische voordelen vooral een tijdsbesparend alternatief of aanvulling kunnen zijn. Dus wil je af van dat buikje? Ga meer bewegen!
Gym Rebel