Terug naar overzicht
Het ‘perfecte’ plaatje?

Het ‘perfecte’ plaatje?

We leven in een tijd waar iedereen op social media expert lijkt te zijn op het gebied van voeding en beweging al is het maar omdat men geïnspireerd is geraakt door een Netflix documentaire of de zoveelste voedingshype. Met als gevolg dat we op social media steeds vaker geconfronteerd worden met goed bedoelde leefstijl adviezen in combinatie met afbeeldingen van ‘perfecte’ lichamen. Maar wat doet het voortdurend blootgesteld worden aan deze afbeeldingen en adviezen eigenlijk met ons?

Waar een wil is, is een weg?

Het is geen rocket science om in te zien dat het voortdurend zien van afbeeldingen en video’s met ‘perfecte’ lichamen een negatief effect met zich kunnen meebrengen. Meerdere onderzoeken tonen namelijk aan dat er een samenhang is tussen wat je ziet op social media, negatief zelfbeeld en eetstoornissen. Toch is het niet nieuw om blootgesteld worden aan dit ‘perfecte’ plaatje. Wanneer we kijken naar reclames, magazines of tv-series van decennia geleden zien we dat dit fenomeen van alle tijden is. Het feit dat we geruime tijd blootgesteld worden aan deze vorm van zogenaamde perfectie is op zich al zorgwekkend. Nog zorgwekkender is de frequentie waarin dit vandaag de dag gebeurd en wanneer het ‘perfecte’ plaatje gecombineerd wordt met een stigmatiserend praatje. Neem bijvoorbeeld een afbeelding van een vrouw met een ‘perfect’ lichaam die uitlegt wat je allemaal moet doen om er zo uit te zien in combinatie met een zinloze en zelf stigmatiserende one-liner als: ‘Als ik het kan dan kan jij het ook’ of ‘Waar een wil is, is een weg’. Zo’n afbeelding in combinatie met de boodschap als je maar genoeg discipline hebt het jou ook lukt’ zijn twee perfecte ingrediënten voor een gevaarlijke cocktail. Met andere woorden: als het niet lukt is dit te wijten aan een gebrek aan discipline. Deze vaak goedbedoelde adviezen veranderen op deze wijze in een destructieve boodschap wanneer falen het gevolg is. Daarbij gaat men er in deze situatie vaak ook nog vanuit dat ieder lichaam hetzelfde reageert door de one-size-fits-all benadering. Dit terwijl meerdere onderzoeken aantonen dat elk lichaam anders reageert op gewichtsreductie in relatie tot het aantal kilo’s en de snelheid waarin dit gebeurt. Wederom een boodschap dat het gevoel falen sterk kan beïnvloeden met alle gevolgen van dien.

Perfectly imperfect

Ondanks dat een afbeelding of video met een zogenoemd perfect lichaam in eerste instantie onschuldig kan zijn is de duur en frequentie in combinatie met een ‘willen is kunnen’ boodschap dat niet. Tevens bestaat er in onze ogen niet iets als een perfect lichaam en is dit wat ons betreft geen goed streven gezien dit namelijk getuigt van een gebrek aan zelfcompassie. Bij Gym Rebel reiken we vrouwen handvaten aan om zelfcompassie de ruimte te geven zodat dit kan toenemen. Vriendelijkheid tonen naar jezelf en het aanvaarden van lijden, falen en imperfectie horen hierbij. Wees daarom kritisch naar ‘het perfecte plaatje’ met stigmatiserende boodschappen in plaats van het bekritiseren van jezelf want we zijn allemaal perfect onvolmaakt!

Gym Rebel

Terug naar overzicht