Terug naar overzicht
Zijn spieren zwaarder dan vet?

Zijn spieren zwaarder dan vet?

Wanneer afslanken een doel is en je je elke week helemaal uitslooft in de sportschool, is het laatste wat je wilt dat de weegschaal stil staat. Gelukkig horen we dan vaak in de sportschool de geruststellend woorden: “Door training is de spiermassa toegenomen en aangezien spieren nou eenmaal zwaarder zijn dan vet, zie je geen verschil op de weegschaal”. Klinkt logisch maar is dit wel een juiste conclusie?

Zelfde gewicht, andere volume?

De suggestie dat spieren zwaarder zijn dan vet komt niet zomaar uit de lucht vallen. Zo zijn er veel modellen maar ook afbeeldingen die die een enorm verschil in volume laten zien terwijl het gewicht hetzelfde zou zijn. Zo zou spiermassa 5 keer zwaarder moeten zijn dan vetmassa met hetzelfde volume wanneer we kijken naar zulke afbeeldingen. Dit is natuurlijk een geruststellend idee maar helaas een vertekend beeld.

To good to be true

Wanneer we de massa van beide weefsels uitdrukken in kubieke centimeter zien we dat spieren 1,06 gram en vet 0,9 gram per cm3 weegt. Wanneer we dit met elkaar vergelijken zien we dus dat spieren hooguit een vijfde zwaarder zouden zijn. Een teleurstellend verschil in vergelijking met hetgeen de afbeeldingen ons vaak doen laten geloven. Spieren zijn dus inderdaad zwaarder dan vet, maar niet zo veel zwaarder. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht circa 15-20 procent. Daarnaast is dit zeker niet de reden waarom je een plateau bereikt in de sportschool. Het verliezen van vet gaat namelijk veel sneller dan het toenemen van spiermassa. De enige reden dat de weegschaal een tijdje stil staat is dat men gedurende deze periode net zoveel energie binnenkrijgt als men verbruikt ;)

Gym Rebel

Terug naar overzicht