Terug naar overzicht
Work hard or play hard?

Work hard or play hard?

Sporten en afslanken worden vaak in een adem genoemd. We zouden moeten sporten om af te slanken, toch? De ene fysieke activiteit zou zelfs veel beter zijn dan de ander als het gaat om afslanken. Toch blijkt sporten in de praktijk aanzienlijk minder op te leveren wat betreft afslanken dan we zouden verwachten. De verbruikte calorieën worden namelijk gecompenseerd door meer eten waardoor het resultaat op de lijn marginaal is of zelfs volledig uitblijft. De manier waarop men de fysieke activiteit ervaart zou daarentegen mogelijk wel een rol kunnen spelen in het resultaat.

Het belang van plezier

Diverse studies die het compensatie-mechanisme tussen fysieke activiteit en voedselinname onderzochten toonden aan dat wanneer een fysieke activiteit als leuk werd ervaren (bijvoorbeeld een mooie wandeling in plaats van een trainingswandeling), men achteraf minder gaat compenseren met eetgedrag dat gebaseerd is op genot. Wanneer men het uitoefenen van een fysieke activiteit ervaart als training lijkt dit de zoektocht naar beloning te activeren. Dit in tegenstelling tot een fysieke activiteit zonder prestatiebelang die gewoon als leuk ervaren wordt.

Rebel without a cause

Dergelijke uitkomsten van deze studies sluiten aan bij onze visie en keuze om soms de fysieke activiteit boven het doel te stellen. Wanneer fysieke activiteit opzichzelfstaand belonend is wordt dit niet zozeer gezien als werken maar als spelen. Spelen is meer belonend dan werk en kan volgens deze studies overcompenseren verminderen en de vitaliteit verhogen. Daarnaast sluit dit aan bij het idee dat sommige mensen juist gedemotiveerd raken wanneer de druk van prestatie toeneemt. Sporten is veel meer dan herhalingen tellen of een recordtijd neerzetten. Het hebben van een doel is goed maar vergeet niet om jezelf ook de vrijheid geven om letterlijk en figuurlijk te kunnen en mogen spelen.

Gym Rebel

Terug naar overzicht