Terug naar overzicht
Twee kilo verschil in één dag?

Twee kilo verschil in één dag?

Misschien heb je het zelf wel eens ondervonden: je staat op de weegschaal en ziet dat je gewicht binnen enkele dagen tijd 2 of 3 kilo verschil aangeeft. Het gewicht is in een korte periode meer veranderd dan mogelijk zou zijn volgens de wetten van de energiebalans. Hoe kan dit?

Ondanks de korte periode lijkt er op de een of andere manier een energielek te zijn ontstaan. Maar niets is minder waar. Het gaat hier namelijk niet om energie maar om vocht. Ons lichaam bestaat voor 60 tot 70 procent uit water en een kleine verandering hierin resulteert al snel in een aantal kilo’s verschil.

Van spierglycogeen weten we dat deze voor driekwart uit water bestaat. Wanneer de voorraad glucose (een koolhydraat) laag is, zal dit tot een ongelijkmatige daling van het gewicht leiden. Dit is de reden waarom een low-carb dieet (laag in koolhydraten) een snel effect kan hebben. Dit wordt veroorzaakt door een verschil in vocht. Het is mede daardoor dat low-carb diëten vaak starten met een fase waarin de koolhydraatconsumptie beperkt moet worden tot minder dan 20 gram per dag. Deze startfase zorgt ervoor dat er binnen enkele dagen 2 tot 3 kilo verschil ontstaat door het verlies van vocht. Hetzelfde geldt voor diëten waarbij er voor langere of kortere tijd niet gegeten wordt zoals bijvoorbeeld bij interval vasten. 

Low-carb voor vetverlies? 

Vetverlies heeft weinig te maken met low- of high-carb. Om vet te verliezen moeten we een langere periode een negatieve energiebalans handhaven. Toch laten lange termijn onderzoeken wel een hoger verschil in gewichtsverlies zien bij low-carb. Echter is dit verschil ongeacht de duur nooit meer dan 2 kilo en kan worden verklaard door vochthuishouding. Wanneer men stopt met een low-carb dieet en weer koolhydraten gaat eten kan de weegschaal ook binnen enkele dagen flink omhoog gaan. Deze gewichtstoename wordt niet veroorzaakt door vet maar wederom door vocht. Dit laatste effect versterkt de overtuiging dat low-carb superieur zou zijn voor wat betreft gewichtreductie. Men komt immers weer aan wanneer ze weer brood en pasta gaan eten ;)

Onze vochthuishouding kan door meerdere factoren worden beïnvloed en het aantal kilo’s in vocht kan daarom per dag fluctueren. Naast vochthuishouding hebben meerdere factoren invloed op ons gewicht zoals bijvoorbeeld hormoonhuishouding, maag-en darminhouden en fysieke training. Dagelijks wegen heeft in veel gevallen dan ook niet zoveel zin en kan zelfs een perceptie van controleverlies veroorzaken. Wanneer je op zo’n moment autonomie en zelfcompassie zou kunnen wegen dan weet je in ieder geval één ding zeker: deze ben je verloren!

Gym Rebel

Terug naar overzicht