Terug naar overzicht
Is een passie essentieel voor een vitaal leven?

Is een passie essentieel voor een vitaal leven?

Het hebben van een passie is ‘hot’ en veel mensen zijn er dan ook naar op zoek. Gedreven worden door een passie of zelfs van je passie je werk maken is voor velen het ultieme doel. Maar hebben we eigenlijk wel een passie nodig voor een goed leven? Om antwoord op deze vraag te kunnen geven zullen we eerst moeten kijken wat een passie is. Dit doen we door de activiteit te toetsen aan de volgende vragen, die deel uitmaken van de anatomie van passie.

Ervaar je de activiteit als spelen?

In de kern gaat passie om een activiteit die jij leuk vindt om te doen. Het is een actieve bezigheid die je goed kunt en waarbij de activiteit belangrijker is dan het doel. Dit noemen we spelen. Om erachter te komen of de activiteit spelen betreft kun je jezelf de volgende vragen stellen: waarom kijk ik altijd uit naar deze activiteit? Kan ik het in mijn eentje doen? Vind ik de activiteit zelf belangrijker dan het doel?

De tweede vraag is belangrijk gezien activiteiten doorgaans leuker worden ervaren wanneer deze samen met anderen worden gedaan. Stel: je twijfelt of boksen je passie is. Door het alleen te doen ervaar je of het de specifieke activiteit betreft of bijvoorbeeld het feit dat je het tegen of samen met anderen in clubverband doet. In het laatste geval is de sociale factor doorslaggevend ten opzichte van de activiteit en spreken we niet van een passie maar van een hobby.

Ervaar je een flow?

Flow refereert naar een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Het gevoel van een flow is een belangrijk aspect als het gaat om het kunnen definiëren van een passie. Flow wordt gekenmerkt door het evenwicht tussen de eigen vaardigheid en de uit te voeren activiteit. De actieve bezigheid daagt je maximaal uit maar is nét niet te moeilijk om met succes uit te voeren. Daarnaast is de directe vorm van feedback kenmerkend. Dit wil zeggen dat succes en falen ten aanzien van de activiteit onmiddellijk duidelijk zijn, zodat je daarop het eigen handelen direct kunt aanpassen. Neem bijvoorbeeld de activiteit boksen die we eerder al beschreven. Het uitvoeren van moeilijke bokstechnieken op een bokszak die je nog net onder controle hebt zorgt voor een maximale uitdaging. Je ervaart de activiteit als intrinsiek belonend omdat je het juiste ritme, voetenwerk en timing te pakken hebt. Guess what? Je bent in een flow!

Kun je andere leuke activiteiten er voor opzij zetten?

Een passie heeft gek genoeg veel te maken met mentaal en/of fysiek afzien. Je bent namelijk bereidt om af te zien voor je passie. Wanneer boksen je passie is, neem je de fysieke pijntjes na het boksen voor lief. Sterker nog: het is het allemaal waard en je zou het zo nog een keer doen. De mentale pijn bij een passie ervaar je juist bij de afwezigheid ervan. Dit is het grote verschil tussen een hobby en een passie. Je kunt meerdere hobby’s hebben waardoor het wegvallen van de een kan worden vervangen door een andere. Dit in tegenstelling tot een passie. Wanneer een passie wegvalt, ga je mentaal lijden. Je zou namelijk andere dingen die je ook leuk vindt laten schieten voor deze activiteit. Je maakt als het ware offers gezien de activiteit een onderdeel van je identiteit is geworden.

No passion, no problem!

Bovenstaande vragen kunnen je helpen met het verkennen van een passie. Of je een passie moet hebben voor een vitaal leven is nog niet bekend. Het voordeel van het hebben van een passie is dat het je focus vergroot en richting kan geven aan je leven. Een voordeel van het níet hebben van een passie is dat het je flexibeler maakt omdat je niet één specifieke focus hebt. Geen van beide is dan ook verkeerd. Het idee dat iedereen een passie moet hebben is dat wel. Populaire uitspraken als ‘volg je passie’ en ‘ontdek je passie’ voeden deze gedachte en doen ons geloven dat we er een nodig hebben. Een gedachte die onnodig veel stress kan opleveren door een beperking van autonomie en daarmee ook vitaliteit.

Gym Rebel

Terug naar overzicht