Terug naar overzicht
Buikspieren of buigspieren?

Buikspieren of buigspieren?

Het is nog steeds voor vele een vaste routine in de sportschool: matje uitrollen, liggen en aan de slag met een eindeloze buikspiersessie bestaande uit crunches, sit-ups en andere oefeningen die dat ‘heerlijke’ branderige gevoel geven. Want wil je een strakke, platte buik dan zal je onverdraaglijk veel crunches en sit-ups moeten maken. Of niet?

Buikspieren zin grofweg te verdelen in:
- Rechte buikspieren (rectus)
- Schuine buikspieren (oblique)
- Dwarse buikspieren (transversus)

De rechte buikspieren is de bekendste en geeft de vorm van het zo genaamde wasbordje. Bij buikspiertraining denken veel mensen al snel aan oefeningen die worden uitgevoerd met een gebogen rug al dan niet met of zonder rotatie. De twee bekendste oefeningen zijn crunches en sit-ups (zie afbeelding). Het probleem bij deze traditionele ‘buigspieroefeningen’ is dat de bewegingen -buigingen en rotaties- onnodig veel druk op de wervelkolom veroorzaken. Los van het feit dat buikspieren juist vooral betrokken lijken te zijn bij het voorkomen van deze bewegingen. Buikspieren helpen namelijk de wervelkolom te stabiliseren, het bekken te positioneren en inwerkende kracht van bewegingen van ledenmaten te verwerken. Een oefening waarbij buigen gecombineerd wordt met roteren zoals bijvoorbeeld een ‘bicycle crunch’ is daarom ook een nachtmerrie voor je rug!

Uiteraard spreek je met sommige traditionele buikspieroefeningen wel je buikspieren aan, alleen moet je je hierbij afvragen of dit opweegt tegen de onnodige druk op je rug. Stel: je wilt een plank doormidden krijgen en je hebt de keuze uit twee gereedschappen, een zaag of een hamer. Met een hamer zul je uiteindelijk de plank wel doormidden kunnen slaan maar weegt dit op tegen de schade?

Abs are made in the kitchen

Buikspieren trainen doe je bij voorkeur met een neutrale wervelkolom zoals bijvoorbeeld een push-up. Dit is een goede buikspieroefening waar verschillende spieren aan het werk worden gezet en de core-spieren worden gedwongen de romp stabiel te houden bij beweging. Het daagt je buikspieren, voorzijden van je benen, armen en rug uit. Precies hoe de spieren werken in het dagelijks leven. Doe je buikspieroefeningen voor een platte buik of sixpack? Stop er dan maar mee want buikspieren worden namelijk gemaakt in de keuken en dan bedoelen we niet met veel eten ;)

Gym Rebel

Terug naar overzicht